Zimem Defteri II

Osmanlı devletinde yardımlaşma ve dayanışma kültürü çok gelişmiştir. Bunun en güzel örneklerinden biriside Zimem (Borç) defteri geleneğidir. Buna göre özellikle Ramazan ayında zenginler esnafları dolaşır, zimem defteriniz var mı diye sorarlar, esnaf defteri çıkarınca baştan, ortadan yada sondan rasgele bir sayfa seçerek o sayfada bulunan borçluların borçlarını ödeyerek sildirirlerdi. Böylece zenginler hiç tanımadığı insanların borçlarını ödemiş ve önemli bir dayanışma örneği vermiş olurlardı.

Sivas Valiliği himayelerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde yürütülen HEDEF projesi kapsamında, Ecdadın neferleri olan okulumuz 7/C sınıfı öğrencileri de bu geleneği devam ettirmek amacıyla aralarında topladıkları paralar ile mahalle marketinin Zimem (Veresiye) defterinden ihtiyaç sahibi bir kimsenin borcunu ödeyerek hem bir geleneği devam ettirmişler hem de dayanışma örneği göstermişlerdir. Feray BIÇAKCI Öğretmenimize ve 7/C sınıfına teşekkür ederiz.

17.04.2023 179

17-04-202317-04-202317-04-202317-04-202317-04-2023